Dierfysiotherapie

Wat is dierfysiotherapie?

Wat doet u als u problemen ervaart met uw bewegingsapparaat? Grote kans dat u een fysiotherapeut raad pleegt. De fysiotherapeut is namelijk een specialist op het gebied van beweging en het herstellen hiervan. Oftewel de fysiotherapeut helpt u snel weer op de been, zodat u zonder of met minder pijn weer kan doen wat het dagelijks leven van u vraagt. De dierenfysiotherapeut doet exact datzelfde voor uw dier.

Problemen bij het vrijuit bewegen bij dieren worden vaak pas herkend als het duidelijk zichtbaar is. U kunt hierbij denken aan kreupelheid of moeite om normale dagelijkse bewegingen zoals opstaan, traplopen, springen, poepen / plassen, omrollen etc uit te voeren. Pijnuitingen zoals piepen, hijgen, janken, kreunen, grommen zijn ook meestal duidelijk herkenbaar. Veel dieren zijn echter ontzettend handig in het maskeren van hun pijnklachten. Is het gedrag van uw hond of paard ineens of langzaam aan veranderd? Is het dier inactiever geworden? Is het dier minder tolerant bij aanraking of bij het contact met andere dieren? Presteert uw dier veel minder dan dat u gewend bent in sport of arbeid? Het kan zomaar zijn dat hier pijnklachten aan ten grond slag liggen. De dierenfysiotherapeut biedt u in deze gevallen duidelijkheid en mogelijk een oplossing!

Uw dier onderzoeken, hoe gaat dat dan?

Wanneer u zicht bij de dierenfysiotherapeut meldt, zal er eerst een vraaggesprek plaats vinden. Dit vraaggesprek ofwel de anamnese geeft ons veel informatie over het ontstaan, het beloop en de aard van de klachten, over actuele belasting en belastbaarheid van uw dier en over uw verwachtingen of hulpvraag aan de dierenfysiotherapeut. Dit is essentieel voor correcte diagnostiek en een op maat gemaakt behandelplan.

Daarna beoordeel ik uw dier qua statiek. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de mentale staat, algehele conditie, eventuele standsafwijkingen, mate van of verschillen in bespiering en de positie van de wervelkolom. Hierop volgt een palpatie, waarbij ik het dier afvoel naar bijzonderheden zoals veranderingen in temperatuur of spierspanning, zwellingen, mobiliteit van huid en onderhuid en pijnlijkheid.

Als het dier daar toe in staat is, wordt er een inspectie in beweging gedaan. De inspectie in beweging omvat bewegen op de rechte lijn en op de volte. Dit wordt gedaan, indien mogelijk, in alle gangen en op verschillende ondergronden. Soms wordt als toegevoegd onderzoek hierbij gevraagd een het dier een sprongetje te laten maken, wendingen te lopen of achterwaarts te gaan. Bij paarden kan ook nog een inspectie van het rijden onder het zadel worden toegevoegd.

Na het bewegen controleer ik het dier op veranderingen ten aanzien van temperatuur, spiertonus, zwelling of pijnlijkheid.

Uit de voorgaande delen van het onderzoek heb ik inmiddels een indruk gekregen over in welke lichaamsregio(s) uw dier de meeste klachten heeft. Dit geeft de richting aan, welk deel of welke delen ik van uw dier specifieker wil onderzoeken met het functie-onderzoek. Hierbij test ik systematisch de mobiliteit en functies van betrokken gewrichten, spieren, pezen, ligamenten etc.

Tenslotte kan het zijn dat ik het dier ook neurologisch nakijk. Hierbij kijk ik onder andere naar gedrag, houdingsreacties en reflexen.

Het onderzoek lijkt erg uitgebreid, maar elk onderdeel van het onderzoek vormt zo een puzzelstukje in het vormen van de diagnose, prognose en het behandelplan van uw dier. Een gedegen onderzoek is de basis voor een succesvolle behandeling.

Uw dier behandelen, hoe gaat dat dan?

Nadat ik uw dier zorgvuldig heb onderzocht bekijk ik samen met de eigenaar of dierfysiotherapeutische behandeling zinvol is. Soms komen er uit het onderzoek namelijk ook problemen naar voren die ik of ik niet alleen kan oplossen. Doorverwijzing naar dierenarts, hoefsmid, paardentandarts, dierenosteopaat of andere specialist kan nodig zijn. Mijn rol als dierenfysiotherapeut is dan om de andere behandelaar te informeren aangaande mijn bevindingen, zodat we samen kunnen werken aan een adequate oplossing van het probleem van uw dier.

Als er indicatie is voor dierfysiotherapeutisch behandelen van uw dier, wordt het behandelplan altijd in overleg met u opgesteld. Er zijn verschillende keuzes te maken over behandelmethode, en behandelfrequentie. Het is belangrijk dat het behandelplan goed past bij zowel u als uw dier.

De behandelmogelijkheden die ik kan bieden zijn divers. De methodes zijn vergelijkbaar met de behandeltechnieken uit de humane fysiotherapie. Zo kunnen behandelingen bestaan uit adviezen, oefentherapie, massage, mobilisatie, chiropractie ( hond & kat), dryneedling, trainingsbegeleiding en medical taping. U, als eigenaar van het dier, leer ik vaak technieken aan zodat u zelf met uw dier aan de slag kunt. Voor een optimaal behandelresultaat bent u erg belangrijk. U kent uw dier het beste, u ziet het namelijk dagelijks. Met kleine tips en trics kunnen vaak verrassend positieve veranderingen behaald worden!